Cocubes Logical Reasoning Questions and Answers 2022

Cocubes logical reasoning questions or Cocubes analytical reasoning questions are given here. Cocubes analytical reasoning section consists of questions from the below topics.

Cocubes Logical Reasoning Questions

Direction for questions 1-5: In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may because and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer.

1) Statements:

I. Majority of the students in the college expressed their opinion against the college authority’s decision to break away from the university and become autonomous.

II. The university authorities have expressed their inability to provide grants to its constituent colleges.

a) Statement I is the cause and statement II is its effect

b) Statement II is the cause and statement I is its effect

c) Both the statements I and II are independent causes

d) Both the statements I and II are effects of independent causes

e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans: b

Clearly, the university’s decision to refuse grant to the colleges must have triggered the college authority to become autonomous.

2) Statements:

I. Police; resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of people.

II. The citizens’ forum called a general strike in protest against the police atrocities.

a) Statement I is the cause and statement II is its effect

b) Statement II is the cause and statement I is its effect

c) Both the statements I and II are independent causes

d) Both the statements I and II are effects of independent causes

e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans: a

Related: Best Top 10 Google Interview Questions

Related: Best Top 10 Microsoft Interview Questions

Related: Best Top 10 Amazon Interview Questions

Clearly, the people’s mass protest against the police might have instigated the latter to indulge in lathi-charge to disperse the mob.

3) Statements:

I.The performance of most of the students in final exam of class X in the schools run by the Government was excellent.

II. Many teachers of the Government schools left the school and joined private schools.

a) Statement I is the cause and statement II is its effect

b) Statement II is the cause and statement I is its effect

c) Both the statements I and II are independent causes

d) Both the statements I and II are effects of independent causes

e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans: d

The students of government schools performing well in the examinations and the teachers of government schools leaving their jobs to join private schools are two separate situations that must have been triggered by independent causes.

4) Statements:

I. The conditions of most of the national highways are very bad.

iI. Government has now sanctioned a huge amount of money to maintain the national highways.

a) Statement I is the cause and statement II is its effect

b) Statement II is the cause and statement I is its effect

c) Both the statements I and II are independent causes

d) Both the statements I and II are effects of independent causes

e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans: a

5) Statements:

I. The life today is too fast, demanding and full of variety in all aspects which at times beads to stressful situations.

II.Number of suicide cases among teenagers is on increase.

a) Statement I is the cause and statement II is its effect

b) Statement II is the cause and statement I is its effect

c) Both the statements I and II are independent causes

d) Both the statements I and II are effects of independent causes

e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans: a

Stress B in everyday life is a major cause of frustration among the youth and is bound to lead them to take harsh steps as suicide.

6) Jose is working with a realtor to find a location for the toy store he plans to open in his town. He is looking for a place that is either in, or not too far from, the center of town and one that would attract the right kind of foot traffic. Which of the following locations should Joses realtor call to his attention?

a) a storefront in a new high-rise building near the train station in the center of town whose occupants are mainly young, childless professionals who use the train to commute to their offices each day.

b) a little shop three blocks away from the towns main street, located across the street from an elementary school and next door to an ice cream store.

c) a stand-alone storefront on a quiet residential street ten blocks away from the towns center.

d) a storefront in a small strip mall located on the outskirts of town that is also occupied by a pharmacy and a dry cleaner

Ans: b This option is both near the center of town and in a location (near a school and an ice cream store) where children and their parents are sure to be around. This is the only option that meets both of Marks requirements.

7) Four of the following five are like in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) D % M

b) K 4 #

c) W Z 7

d) 6 8

Ans: b

8) What should come in place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?3K4, $E9, FBH, ?

a) 5 7 W

b) 7 W Z

c) 5 7 @

d) I @

Ans: d

9) Find the odd one out: 7, 8, 12, 20, 37, 62

a) 37

b) 62

c) 12

d) 20

Ans: d

The sequence is 7 + 1^2=8, 8 + 2^2=12, 12 + 3^2=21,

10) In a certain code BODE is written as @ $ * ? and EAT is written as ? How can DEBATE be written in that code?

a) ? $ @ ?

b) * ? @ ?

c) @ ? * $ @ ?

d) ? * $ @ ?

e) Cannot be determined

Ans: b

Cocubes Logical Reasoning Questions

11) If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how can PROBLEM be coded in that code?

a) ROBLEMP

b)PRBOELM

c) PELBORM

d) PRBOELM

Ans: c

12) Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: d

13) Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: c

14) Find out how the key figure (X) look will like after rotation.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: d

15) Find out how the key figure (X) look will like after rotation.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: c

Cocubes Logical Reasoning Questions

16) What is the number of triangles that can be formed whose vertices are the vertices of an octagon but have only one side common with that of octagon?

a) 64

b) 32

c) 24

d) 16

Ans: b

17) A Tiebreaker is an additional contest or period of play designed to establish a winner among tied contestants. Which situation below is the best example of a Tiebreaker?

a) At halftime, the score is tied at 28.

b) Mary and Megan have each scored three goals in the game.

c) The referee tosses a coin to decide which team will have possession of the ball first.

d) The Sharks and the Bears each finished with 14 points, and they are now battling it out in a five-minute overtime

Ans: d

18) Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?

a) When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.

b) Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.

c) Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.

d) After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.

Ans: c

19) Pointing to Manju, Raju said, The son of her only brother is the brother of my wife. How is Manju related to Raju?

a) Mothers sister

b) Grandmother

c) Mother-in-law

d) Sister of father-in-law

e) Maternal aunt

Ans: d

Brother of Rajus wife- Rajus brother-in-law; Son of Manjus brother is the brother-in-law of Raju. So Manjus brother is Rajus father-in-law ie, Manju is the sister of Rajus father-in-law.

20) A is the husband of B. E is the daughter of C. A is the father of C. How is B related to E?

a) Mother

b) Grandmother

c) Aunt

d) Cousin

Ans: b

Couples A-B; A is the father of C; Cs daughter is E. So, Es grandmother is B.

Cocubes Logical Reasoning Questions

1. Statements
Some bags are hot.
All hots are cakes.

Conclusions
I. All cakes are bags.
II. Some bags are cakes.

A. Only conclusion I follows.
B. Only conclusion II follows.
C. Neither I nor II follows.
D. Both I and II follow.

Ans. b

2. Statements

Recent trends also indicate that the number of child migrants in large cities is increasing. These children leave their families to join the ranks of urban poor doing odd jobs in markets, workshops, hotels or in service sectors.

Conclusions:
I. Migration to big cities should be checked.
II. The plight of poor children should be thoroughly studied.

A. Only conclusion I follows.
B. Only conclusion II follows.
C. Either I or II follows.
D. Neither I nor II follows.
E. Both I and II follow.

Ans. d

3. Statements:
All files are folders.
All folders are boxes.
All boxes are drawers.

Conclusions:
I. All folders are drawers.
II. All boxes are files.
III. All files are drawers.
IV. All drawers are folders.

A. All follow
B. Only II follows
C. Either I or II follow
D. Only II and III follows
E. None follows

Ans. b

4. Statements:
No country is absolutely self-dependent these days.

Conclusions:
I. It is impossible to grow and produce all that a country needs.
II. Countrymen in general have become lazy.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Ans. a

5. Statements
Some bags are hot.
All hots are cakes.

Conclusions
I. All cakes are bags.
II. Some bags are cakes.

A. Only conclusion I follows.
B. Only conclusion II follows.
C. Neither I nor II follows
D. Both I and II follow.

Ans. b

Cocubes Logical Reasoning Questions

6. Statements

This world is neither good nor evil; each man manufactures a world for himself.

Conclusions:
I. Some people find this world quite good.
II. Some people find this world quite bad.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: e

7. Statements
Some mobiles are cameras.
Some cameras are calculators.

Conclusions
I. All calculators are mobiles.
II. All cameras are mobiles.

A. Only conclusion I follows.
B. Only conclusion II follows.
C. Neither I nor II follows.
D. Both I and II follow.

Ans. c

8. Statements

Company X has marketed the product. Go ahead; purchase it if price and quality are your considerations.

Conclusions:
The product must be good in quality.
The price of the product must be reasonable.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Ans. e

9. Statements
All parks are roads
Some roads are mall.

Conclusions
I. All malls are roads.
II. All malls are parks.
III. Some parks are malls.
IV. No park is a mall.

A. Only I follows
B. Only II and III follows
C. Only II or III follows
D. Either I or IV follows
E. None follows.

Ans. e

10. Statements:
Some marbles are pens.
Some pens are dogs.
Some dogs are doors.

Conclusions:
I. Some doors are pens.
II. Some dogs are marbles.
III. Some marbles are doors.

A. All follow.
B. Only II follows.
C. Only I follows.
D. Only III follows.
E. None follows

Ans. e

Cocubes Logical Reasoning Questions

11. Statements:
Some rabbits are deers.
No deer is a lion.
All elephants are lions.

Conclusions:
I. No rabbit is lion.
II. No elephant is deer.
III. Some elephants are rabbits.

A. All follow
B. Only II follows
C. Either I or II follow
D. Only II and III follows
E. None follows

Ans. b

12. Statements:
Some pens are books. All schools are books.
Some colleges are schools.

Conclusions:
I. Some colleges are pens.
II. Some pens are schools.
III. Some colleges are books.

A. All follow
B. Only II follows
C. Either I or II follow
D. Only II and III follows
E. None follows

Ans. e

13. Statements:
No paper is pen.
No pen is pencil.
All erasers are papers.

Conclusions:
I. Some papers are erasers.
II. No pencil are eraser.
III. No pen is eraser.
IV. ALL papers are erasers.

A. All follows
B. Only I and II follows
C. Only I, II and III follows
D. Only II and III follows
E. None of these

Ans. e

14. Statements
Some people feel that the rural areas are the only potential markets of the future.

Conclusions:
I. Yes, the demand of goods and services has stagnated in the cities.
II. No, rural areas will take a long time to develop before they can become a potential market.

A. Only I is strong.
B. Only II is strong.
C. Either I or II is strong.
D. Neither I nor II is strong.
E. Both I and II are strong

Ans. b

15. Statements

“Man is born free but everywhere he is in chains.” Aristotle.

Conclusions:
I. All men are in chains.
II. No one is a slave in the eyes of God.
III. There are so many restrictions on man’s movement.
IV. God has created all people equal but society imposes so many political, social, religious and economic
restrictions on them.
V. Man has so many chains of thought.

A. conc. a
B. conc. b
C. conc. c
D. conc. d
E. conc. e

Ans. d

Cocubes Logical Reasoning Questions

16. Pascal : Programming :: Oracle: ?

A. Internet
B. Greek
C. Java
D. Teletext

Ans. d

17. Confute : Rebut :: Repellent : ?

A. Pusher
B. Attractive
C. Repugnant​
D. Spray

Ans. c

18. Abduct : Kidnap :: ?

A. Pilfer : Steal
B. Derail : Further
C. Jump: Enjoy
D. Clarify : Cuneal

Ans. d

19. Electrical Engineers : Grid :: Cosmologists : ?

A. Group
B. Faculty
C. Galaxy
D. Syndicate

20. NDA: BJP :: ? : Congress

A. UPS
B. PUA
C. UPA
D. NPA

Ans. c

Cocubes Logical Reasoning Questions

21. Income Tax : Direct :: ?

A. Import : Custom Duty
B. Sale Tax : Indirect
C. Export : Subsidy
D. Wealth Tax : Wealth

Ans. b

22. Select the odd one out:

A. Cubic metres
B. Cubic centimetre
C. Litres
D. Gallons
E. Square metres

Ans. e

23. Select the odd one out:

A. Tiger
B. Leopard
C. Fox
D. Wildcat
E. Cougar

Ans. c

24. Select the odd one out:

A. Equator
B. Tropic of Cancer
C. Tropic of Capricorn
D. Poles

Ans. d

25. Select the odd one out:

A. Molar
B. Canine
C. Enamel
D. Incisors

Ans. c

Cocubes Logical Reasoning Questions

26. Select the odd one out:

A. Coins : Jingle
B. Bows : Twang
C. Dishes : Rattle
D. Whips : Lash
E. Clouds : Thunder

Ans. d

27. Select the odd one out:

A. Noisy : Menagerie
B. Slender : Gossamer
C. Clean : Oven
D. Sharp : Thistle
E. Ripe : Cherry

Ans. a

28. Select the odd one out:

A. Dipsomaniac : Alcohol
B. Anglomaniac : English
C. Scholar : Knowledge
D. Bibliomaniac : Books

Ans. c

29. Select the odd one out:

A. Explain
B. Instruct
C. Teach
D. Train
E. Educate

Ans. a

30. Select the odd one out:

A. Parallelism
B. Analogy
C. Similar
D. Likeness
E. Distinct

Ans. e

Cocubes Logical Reasoning Questions

31. Select the odd one out:

a. Volleyball
b. Football
c. Baseball
d. Chess

Ans: d

32. Select the odd one out:

A. Water
B. Sulphuric acid
C. Nitric acid
D. Hydrochloric acid
E. Mercury

Ans. e

33. Select the odd one out:

A. Keyboard
B. Roller
C. Tab-set
D. Typeface
E. Typewriter

Ans. e

34. Select the odd one out:

A. Litres
B. Grams
C. Kilograms
D. Tones
E. Quintal

Ans. a

35. Select the odd one out:

A. Spade
B. Shovel
C. Trowel
D. Weeder

Ans. d

Cocubes Logical Reasoning Questions

36. Select the odd one out:

A. Prosperous
B. Well-heeled
C. Wealthy
D. Poor
E. Comfortable

Ans. d

37. Select the odd one out:

A. Prune
B. Seed
C. Bulb
D. Graft
E. Stem cutting

Ans. a

38. Select the odd one out:

A. Prune
B. Seed
C. Bulb
D. Graft
E. Stem cutting

Ans. a

39. Select the odd one out:

A. Mutation
B. Will
C. Registry
D. Deed

Ans. b

40. Select the odd one out:

A. B
B. D
C. E
D. F
E. G

Ans. c

Cocubes Logical Reasoning Questions

41. Select the odd one out:

A. Africa
B. Australia
C. Asia
D. Europe
E. Sri Lanka

Ans. e

42. Select the odd one out:

A. Dog : Kennels
B. Rabbit : Burrows
C. Lion : Den
D. Spider : Spider-Web
E. Hen : Coops

Ans. d

Decode the word(s)/ pattern given in the question

43. If in a certain code “made” is coded as 1234 and “ream” is coded as 5421, then “dream” is coded as :

Option 1 : 35421
Option 2 : 43512
Option 3 : 35412
Option 4 : 34521

Ans. a

44. If DELHI is coded as 34178, what is the code for MUMBAI?

A. 202801
B. 202108
C. 202018
D. 202081​

Ans. b

45. 5, 9, 25, 61, 125, ?

A. 179
B. 225
C. 266
D. 290
E. 168

Ans. b

Cocubes Logical Reasoning Questions

46. 36, 34, 30, 28, 24, ?

A. 20
B. 22
C. 23
D. 26

Ans. b

47. 22, 21, 23, 22, 24, 23, ?

A. 22
B. 24
C. 25
D. 26

Ans. c

48. 80, 10, 70, 15, 60, ?

A. 20
B. 25
C. 30
D. 50

Ans. a

49. 27, 34, 51, 62, 83, ?

A. 99
B. 102
C. 111
D. 98
E. 144

Ans. d

50. 1, 3, 11, 13, 29, ?

A. 35
B. 47
C. 26
D. 31
E. 43

Ans. d

Cocubes Logical Reasoning Questions

51. 135, 246, 357, 468, ?

A. 578
B. 577
C. 579
D. 570

Ans. c

52. 2, 6, 30, 210,?

A. 1680
B. 1800
C. 1890
D. 2010

Ans. c

53. 16, 14, 17, 12, 19, 8, ?

A. 29
B. 20
C. 21
D. 34
E. 44

Ans. c

54. 12, 53, 96, 143, 196, 255, ?

A. 355
B. 316
C. 452
D. 325
E. 332

Ans. b

55. 8, 22, 8, 28, 8, ?

A. 9
B. 29
C. 32
D. 34

Ans. d

56. 3, 13, 35, 113, ?, 2301

A. 335
B. 427
C. 459
D. 531
E. 643

Ans. c

57. 3, 12, 48, 192, 768, ?

A. 2838
B. 2968
C. 3072
D. 3176

Ans. c

Cocubes Interview Questions

eLitmus Interview Questions

AMCAT Interview Questions

Leave a Comment

14 − nine =